DanishEnglish

Vores Historie

• SORØ •

Historien om Støvlet Katrines Hus

Støvlet Katrine var nok den sidste private person der har formået at skabe røre i Danmark, det va ellers noget kongen og adelen sagtens selv kunne klare. Anne Katrine Benthagen, kom til verden den 12. august 1745, som uægte barn af Prins George Af Bayern. Som almindeligt var på denne tid, når en adelsmand kom galt afsted, fik han giftet pigen med en soldat fra sin egen hær, mod et kontant vederlag. Dette var også tilfældet med Katrines mor.

Prinsen anerkender dog Katrine, og sender hende i huset hos en Oberst i København, som tager sig af hende, mod et årligt underhold fra Prinsen. Her bliver Katrine en god legekammerat til Oberstens datter. I mellemtiden bliver soldaten som Katrines mor giftede sig med, såret i en af de små krige, og de slår sig herefter ned som skomager i København.

Da Prins George dør, stopper pengestrømmen til Obersten i København, og Katrine bliver sendt tilbage til sin mor og stedfar. Hendes stedfar reparerede støvletter for byens officerer, som Katrine leverede. Hun får derfor øgenavnet Støvlet Katrine af de andre piger på teatret, hvor hun er kommet ind som meget ung figurantinde.

Men fra denne virksomhed glider Støvlet Katrine ud på lastens vej, hvor hun blev et meget berygtet fruentimmer, der vandrer fra den ene til den anden mand. Af denne vej støder hun ind i den engelske Gesandt Gooderich og bliver hans Mætresse i et par år, og bliver i denne kreds kaldt Mylady, mens tilnavnet Støvlet Katrine bliver beholdt af hendes gamle bekendte.

Da den engelske Gesandt bliver kaldt hjem til London bliver Støvlet Katrine overtaget af Kong Christian Den VII. Det er ingen hemmelighed at Kong Christian den VII var sindssyg og at landet på dette tidspunkt blev regeret af Enkedronning Juliane Marie og Etatsråd Ove Guldberg. Men Støvlet Katrine har en beroligende indflydelse på Kongen, og får derfor lov til at være i fred.

Det var dog ikke fred der herskede, når Støvlet Katrine og Kongen turede rundt i det Københavnske natteliv. En del gamle regnskaber skulle gøres op, og dette gik ikke stille af sig. Så Støvlet Katrine så her en mulighed for at blive gift til venstre hånd.( Noget vi gennem historien bl.a. kender fra Frederik den VII og Grevinde Danner).

Dette får Guldberg og Enkedronnigen til at lokke en underskrift ud af Kongen så de kan få Støvlet Katrine landsforvist. Hun bliver sendt til Wandsbeck ved Holsten i 1768, hvor hun opholder sig i nogle år. Kongen tager herefter på en stor Europarejse og her møder han den tyske reform ivrige tysker J.F.Struense i Altona. Kongen bliver meget glad for Struense og tager ham med hjem til København.

Herefter er det reelt Struense der regerer landet, meget mod Enkedronningens og Guldbergs vilje. Struense får indført en masse nye reformer bl.a. trykkefriheden, som ironisk nok, er den der kommer til at fælde ham og hans forhold til den unge Dronning Caroline Matilde. Da det kommer frem at Caroline Matildes andet barn, ikke er Kong Christian den VII´s men derimod Struenses, bliver hun forvist til byen Celle i Tyskland og Struense bliver lagt på hjul og stejle.

Efter alt dette bliver Støvlet Katrine benådet og kan igen komme hjem til Danmark. Hun får dog forbud mod at bosætte sig i hovedstaden, da man var bange for hendes indflydelse på Kongen. Støvlet Katrine flytter til Sorø, hvor kongen har købt et hus til hende, Støvlet Katrines Hus, og her bor hun i nogle år, indtil hun bliver gift med en fisker fra Nysted på Lolland.

Støvlet Katrine og hendes mand flytter herfra og bosætter sig i Pløn en lille landsby i Schleswig-Holstein. Hun Bliver også den første privatperson som kommer på finansloven, da hun modtager et årligt underhold fra staten. Støvlet Katrine dør i alder af 60 år den 25. august 1805 i Pløn, og var på det tidspunkt en respekteret madam.

Giv en oplevelse!

Overrask din kæreste, en god ven eller et familiemedlem med en restaurantoplevelse i særklasse.

forsideslider-min (1)

Er du blevet sulten?
Eller interesserert i et arrangement hos os?

Se vores lækre menu eller book et bord. Mulighederne er mange og vi står altid klar til at hjælpe dig hvis du skulle have spørgsmål.